فاصله نوار تیپ در لوبیا حدود 50 تا 75 سانتیمتر است؛ این فاصله به نوع زمین و مدل کشت بستگی دارد.
در بیشتر مواقع، فاصله مناسب نوار تیپ در لوبیا برای رشد بهتر این حبوبات و همچنین آبیاری بهتر لوبیاها است. همچنین رعایت این فاصله میتواند به افزایش عمر مفید نوار تیپ نیز کمک کند.
لوبیا یکی از حبوبات پرمصرف در سراسر جهان است و تقریباً 50 درصد مصرف آن مستقیماً توسط انسان صورت میگیرد. این گیاه به خشکی بسیار حساس است و در صورت کمآبی بسیار سریع تمایل به پژمرده شدن دارد و غلافها یا سقط میشوند یا دانههای کمی دارند؛ بنابراین آب برای این گیاه اهمیت حیاتی دارد، اما باتوجهبه نیاز آبی و عمق کم ریشه آن، آبیاری با نوار تیپ برای لوبیا از بهترین روشهای آبرسانی است.
بهترین فاصله نوار تیپ در لوبیا
بر اساس پژوهش و تجربه، درکشت ردیفی فواصل 50 سانتیمتر بین ردیف و 5 سانتیمتر روی ردیف، بهترین فاصله کاشت لوبیا محسوب میشود؛ بنابراین فاصله هر نوار تیپ در لوبیا با نوار تیپ کناری در کاشت لوبیا، 50 و 75 سانتیمتر است. اما در شرایط کرتی استفاده از آرایش مربعی بهترین عملکرد دانه را دارد. لوبیا اصولاً گیاهی ردیفی است، ولی در برخی نقاط کشور بهصورت کرتی کشت میشود. کشت ردیفی آن به دلایل زراعی مانند کنترل آفات و بیماریها، بهتر از کشت کرتی است.
اجزای سیستم آبیاری لوبیا با نوار تیپ
سیستم آبیاری قطرهای یا آبیاری با نوار تیپ از اجزای مختلفی تشکیل شده است که شامل فیلتراسیون، انتقال و رساندن آب به گیاه میشود.
1. سیستم فیلتراسیون
سیستم فیلتراسیون بهعنوان قلب سیستم آبیاری تیپ در نظر گرفته میشود و مهمترین بخش آبیاری قطرهای است. در مزارع با متراژ زیر یک هکتار از فیلترهای توری و هیدرو سیکلون استفاده میشود و در مزارع یک یا دو هکتار به بالا، باید از پک کامل سیستم فیلتراسیون استفاده کرد. با استفاده از فیلترهای مناسب، املاح درون آب را از آن خارج میکنیم و جلبکهای آب را از آن حذف میکنیم.
2. لوله مانیفولد
لوله مانیفولد یا لوله آبده در روش آبیاری قطرهای، از انواع لولههای پلیاتیلن استاندارد، لوله پلیاتیلن آبرسانی، لوله تاشو، لوله لی فلت و لوله نخ دار بهعنوان انشعاب اصلی و فرعی استفاده میشود. در این مسیر باید از انواع اتصالات و شیرآلات آبیاری قطرهای جهت انشعاب گیری از لولهها استفاده کرد.
3. نوار تیپ
نوار تیپ یکی از اجزای اصلی سیستم آبیاری قطرهای است. کیفیت نوار تیپ بسیار مهم است و حتماً از سیستم فیلتراسیون نیز استفاده شود. زیرا با مشکلاتی مثل گرفتگی روزنههای خروجی آب مواجه نخواهید شد.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله «رفع گرفتگی نوار تیپ» را مطالعه کنید. در ادامه به برخی اطلاعات مهم در مورد کشت لوبیا با نوار تیپ و اهمیت فاصله نوار تیپ در لوبیا میپردازیم.
روش آبیاری لوبیا با نوار تیپ
بهترین زمان برای آبیاری لوبیا با روش قطرهای، زمانی است که زمین خنک است، بهعبارتدیگر در ساعاتی که زمین دمای خود را ازدستداده است، مثلاً حدود ساعت 5 تا 6 صبح. در این زمانها، شدت تبخیر نیز پایین است.
در کاشت لوبیا با نوار تیپ، میزان آب مصرفی به رقم لوبیا، شدت تبخیر و میزان نفوذپذیری خاک بستگی دارد. یک روش مرسوم برای آبیاری لوبیا، آبیاری در نوبت بلافاصله پس از کاشت گیاه است. در هفته اول پس از کاشت، بستر بذر باید مرطوب نگه داشته شود تا بذر به مرحله جوانهزنی برسد.
پس از ظهور گیاهچهها، آبیاری باید به طور مرتب هر شش تا هشت روز یکبار انجام شود. در برخی مناطق کشور فاصله بین دو آبیاری بر اساس عرف منطقه، 4 روز یکبار است. در زمان غلاف دهی (مرحلهای که گیاه بسیار به تنش آبی حساس است)، معمولاً هر سه تا پنجروز یکبار باید آبیاری انجام شود.
حدود 10 روز قبل از برداشت محصول، آبیاری متوقف میشود تا مزرعه برای برداشت آماده شود. مهمترین مرحله رشد گیاه لوبیا، مرحله گلدهی و غلاف دهی است. در این مرحله، نباید هیچگونه تنش آبی به گیاه وارد شود و باید شرایط مساعد برای غلاف دهی و رشد غلافها فراهم شود.
هر چقدر به فصل برداشت محصول نزدیکتر میشوید، میزان آبیاری کاهش مییابد. به طور معمول، زمانی که یکچهارم غلافهای لوبیا زرد شدهاند، باید آبیاری کاهش یابد. بهترین روش آبیاری لوبیا، مکرر ولی کم است و استفاده از نوار تیپ برای این روش بهترین ابزار است.
خرید نوار تیپ لوبیا
شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد فاصله نوار تیپ در لوبیا از کارشناسان ما در مجموعه پارس صنعت کمک بگیرید. برای این منظور میتوانید با تماس تلفنی یا ارسال نظرات در بخش پایین این مطلب از موجودی، قیمت و روش خرید نوار تیپ لوبیا در این مجموعه مطلع شوید.
همچنین جهت کسب اطلاعات بیشتر و خرید انواع نوار تیپ بر روی کلمه «نوار تیپ» کلیک کنید.