به گفته کارشناسان، یونجه گیاهی است که توسط قوم ماد در کشور ایران اهلی گردید و برای مصرف اسبهایشان مورداستفاده قرار میگرفت. یونجه دارای واریتههای گوناگونی است و در راسته باقلاسانان قرار میگیرد.
بهطورکلی، یونجه در مناطقی که آبوهوای گرم دارند کشت میشود؛ اما در حال حاضر در بسیاری از مکانهایی که زمستان معتدل دارند نیز این گیاه رویانده میشود. از یونجه بهعنوان غذای دام، کود سبز، اصلاح بافت خاک و گیاه دارویی به شکل ۱ساله و چندساله کشت میشود.
گیاه یونجه در برابر خشکی مقاومت نسبی دارد؛ اما متأسفانه این در کشور ما، سالهاست که این گیاه را با آب فراوان کشت میکنند و این روش کشاورزی غرقابی، صدمه بسیاری به منابع آب کشور زده است.
به همین دلیل ما تصمیم گرفتهایم تا در این مقاله پارس صنعت به بررسی آبیاری یونجه با نوار تیپ بپردازیم که با کمک این وسیله میتوان از هدررفت زیاد آب جلوگیری کرد و همچنین عملکرد رشد این گیاه را چندبرابر کرد.
ویژگیهای گیاه یونجه
ازآنجاییکه یونجه دارای ریشههای عمیقی است که در شرایط ایدئال تا عمق 10 متر در خاک نفوذ میکند، اما ریشههای فعال آن را میتوان تا عمق یک تا سهمتری نیز آبیاری کرد. ریشههای عمیق و مقاوم یونجه، نسبت به استرسهای محیطی مقاوم هستند ولی در استرس خشکی بین 45 تا 60 روز از بین میروند.
برای برداشت یونجه باکیفیت و همچنین مقدار زیاد مقدار رطوبت خاک نباید به کمتر 60% برسد. گیاه یونجه را میتوان بین 4 تا 5 بار در مناطق سردسیر و 15 بار در مناطق گرمسیر برداشت کرد.
سیستم آبیاری ایدئال برای یونجه چیست؟
سیستم آبیاری مناسب برای یونجه سیستمی است که موارد زیر در آن لحاظ شود.
- میزان هدررفت آب در ریشه، رواناب سطحی و تبخیر را به حداقل برساند.
- انرژی موردنیاز آبیاری را به حداقل برساند
- به نیروی کار کمی نیاز باشد.
- اکسیژن کافی را در ناحیه ریشه حفظ کند (نه اشباع بیش از حد)
- از تجمع شوره و رسوب آب جلوگیری کند
- انعطافپذیر باشد و قادر به تنظیم برای برداشت مکرر داشته باشد.
- مشکلات آفات، جوندگان و علفهای هرز را کاهش دهد.
میزان آب موردنیاز یونجه
میزان آبیاری یونجه به عواملی مانند ارقام مختلف یونجه، حاصلخیزی خاک، میزان آب در دسترس و میزان تبخیر و تعریق بستگی دارد. بهطورکلی، برای تولید یک تن علوفه خشک یونجه به 15 سانتیمتر آب نیاز است. بر همین اساس حداقل بارش 5 سانتیمتر در هفته تا زمان برداشت برای تولید یونجه نیاز است.
فاصله بین آبیاری یونجه باید متعادل باشد تا گیاه دچار خشکی نشود و همچنین میزان آبیاری آنقدر زیاد نباشد که باعث خوابیدگی و تأخیر در تشکیل دانه شود.
آبیاری یونجه با نوار تیپ
باتوجهبه خشکسالیهای اخیر در کشورمان، کشت و پرورش یونجه دیگر با روشهای آبیاری بارانی یا سنتی امکانپذیر نیست. در واقع باتوجهبه دوره طولانی رشد یونجه، کشت این محصول نیاز به روشی صحیح و بهینه دارد.
یکی از بهترین روشهای آبیاری گیاهان و همچنین یونجه، آبیاری قطرهای است که با کمک تجهیزاتی مانند نوار تیپ امکانپذیر است. آبیاری یونجه با نوار تیپ روشی کارآمد است که به متعادلسازی دما در تمام فصلهای سال بهویژه بهار کمک زیادی میکند. راندمان آبیاری یونجه با نوار تیپ بیش از 90 درصد است و باتوجهبه کمآبی باید جایگزین آبیاری قدیمی شود.
نوار تیپ چیست؟
نوار تیپ یا نوار آبیاری، نواری با دیوارهای نازک است که از جنس پلیاتیلن ساخته میشود. این وسیله یکی از لوازم آبیاری قطرهای است که برعکس لولههای آبیاری، حالتی مسطح و انعطافپذیر دارد.
نوارهای تیپ را میتوان یا در بالای یونجه، روی خاک و در زیر خاک در عمق کمی دفن کرد. بااینحال، نوار تیپی که در زیر خاک قرار گرفته شده است بهتر در جای خود میماند و از آسیبهای ناشی از علل طبیعی مانند بادوبارانهای شدید در امان میماند.
انواع نوار تیپ برای یونجه
نوارهای تیپ به شکل زیر در بازار موجود است که هرکدام مزایای خاص خودش را دارد.
نوار تیپ پلاک دار
نوار تیپ پلاک دار دارای قطرهچکان است و در فواصل مشخص 10–20-30 سانتیمتر دارای پلاک (قطرهچکان) هستند.
نوار تیپ درزدار
نوار تیپ درزدار بهجای قطرهچکان، مسیری زیگزاگ شکل (زیپ مانند) در کنار آن وجود دارد که باعث شکستن فشار آب میشود و قطرات آب از طریق درزها به گیاه میرسند. به علت خروج آب از درزها، این نوار تیپها به نوار درزدار هم مصطلح هستند.
روش نصب نوار تیپ در مزارع یونجه
همانطور که میدانید در نصب سیستم های آبیاری، عوامل مختلفی مانند فشار آب و شیب زمین مؤثر است. برای آبیاری یونجه با نوار تیپ، بهتر است عوامل زیر در نظر گرفته شود.
- جلوگیری از قرار دادن در شیب تند زمین
- جلوگیری از قرار دادن نوار تیپ در برابر باد شدید، بارش برف، تگرگ و یخ زدگی
- استفاده از آب فیلتر شده و یا دستگاه فیلتراسیون
فروش نوار تیپ برای آبیاری یونجه
مجموعه پارس صنعت انواع نوار تیپ (پلاکدار و بغل دوخت) را با متراژهای استاندارد در اختیار کشاورزان عزیز برای مزارع یونجه قرار میدهد. فاصله بین دریپرها بین 20،10 و 30 سانتیمتر است که بنا به دلخواه مشتری تغییر میکند.
جهت خرید نوار تیپ برای آبیاری یونجه در سراسر کشور، با کلیک بر روی «خرید نوار تیپ» میتوانید سفارشهای خود را برای ما بفرستید تا در اسرع وقت، آنها را برای شما ارسال کنیم.
4 پاسخ
سلام فیمتا چطوریه و چطوری باید ازونا استفاده کرد تا به هنگام درو کردن با دستگاه به اونا آسیبی وارد نشود
سلام جناب مصطفی سوالتان واضح نیست
سلام
مصرف آب برای هرهکتاریونجه کاری باتیپ درمنطقه گرمسار چقدرمیباشد
قیمت فیلترهاتسویه آب چقدراست
سیستم تحت فشارباپمپ احتیاج دارد
سلام برای هر هکتار 20 هزار متر مربع نوار تیپ لازم است البته این حدودی است و بستگی به فاصله بین ردیف ها و صاف بودن و پستی بلندی زمین هم دارد /ما فیلتراسیون نداریم و شما احتیاح به سیستم تحت فشار با پمپ کم فشار احتیاج دارید