زردشدن نشا برنج یکی از موضوعات مهم در کشت این غلات است که میتواند کیفیت و ارزش غذایی برنج را کاهش دهد. ازآنجاییکه برنج یکی از غلات مهم غذایی است که تقریباً نیمی از جمعیت جهان آن را بهعنوان غذای اصلی مصرف میکنند؛ باید در مراحل کشت آن به خصوص «نشا برنج» توجه و دقت بیشتری شود.
به همین دلیل در این مقاله پارس صنعت با مصاحبهای که با آقای حسین علیزاده، دوست شالیکارمان از شهر رستمآباد استان گیلان داشتیم، قصد داریم تا اطلاعات مهمی را راجع به دلایل زردشدن نشا بیان کنیم. پس با ما همراه باشید.
دلایل زرد شدن نشا برنج
دما و رطوبت دو عامل مهم در زردشدن نشا برنج هستند. وقوع زردی عمدتاً با استرس گرمایی ناشی از گرمای انباشته در تنفس دانه همراه است. به همین دلیل هوادهی و خنکسازی برای جلوگیری از زردشدن برنج در طول پروسه کشت نشا توصیه میشود. در ادامه به مهمترین دلایل زردشدن نشا برنج میپردازیم:
دلایل زیادی برای زردشدن نشا برنج وجود دارد، اما برخی از آنها با چند راهکار ساده قابل برطرف شدن هستند.
1. یکی از دلایل زرد شدن نشا برنج، نور خورشید است، زمانی که نشا های برنج را در روزهای اولیه بر روی سینی کشت قرار میدهند، نباید در معرض نور قرار بگیرند. برای دورماندن از آفتاب، بهتر است روی نشا برنج با پارچهای ضخیم مانند نمد پوشانده شود.
2. استفاده از کودهای حیوانی نیز در زردشدن نشا برنج دخیل هستند. در مقایسه با کودهای گوسفندی و گاوی، کودهای گوسفندی قوت بیشتری دارد و باید با نسبت کمتری با خاک نرم در سینی نشا ترکیب شود. به طور مثال، اگر 3 کاسه خاک نرم استفاده میشود، باید یککاسه کود گوسفندی استفاده کرد. درصورتیکه این نسبت برای کود گاوی برابر 5/1 کاسه است.
هرچند که کود باعث رشد بهتر گیاهان میشود؛ اما از طرفی مقدار زیاد آن میتواند باعث اسیدی شدن گیاهان و خرابشدن بذرها شود. همچنین کود باید حداقل ۲ساله باشد، بهعبارتدیگر کود تازه چون قدرت زیادی دارد باعث زردشدن نشا برنج میشود.
لازم به ذکر است از مصرف کودهای دپو شده در کیسه برای نشا برنج خودداری کنید؛ زیرا ممکن است براثر انباشت در انبارها درون آنها قارچ و یا کپک وجود داشته باشد. بهتر است از کودهایی که در فضای آزاد نگهداری میشوند استفاده کنید.
3. مدتزمان آبیاری نکتهای دیگری است که باید در نشا برنج در نظر گرفت. البته بهتر است در فرایند آبیاری به اقلیم تحت کشت نشا توجه شود. اما به طور متوسط دو تا سه مرتبه در روز برای نشا برنج کافی است. دقت داشته باشید در تمامی مراحل آبیاری، باید قطرات آب بر روی گیاه وجود نداشته باشد.
در این نوشتار سعی کردیم تا تجربیات یکی از همراهان پارس صنعت را در زمینه کشت برنج بیان کنیم.
با تشکر از آقای حسین علیزاده همراه و مشتری عزیزمان از شهر رستمآباد استان گیلان بهخاطر اطلاعات خوبی که در اختیارمان قرار دادند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد کشت برنج و لوازم موردنیاز آن میتوانید با کارشناسان ما در پارس صنعت تماس بگیرید.