رطوبت ساز التراسونیک دستگاهی است که به افزایش میزان رطوبت هوا در اتاقی که آن را قرار میدهید کمک میکند. در رطوبت ساز التراسونیک، دیافراگم سرامیکی از حرکات ارتعاشی همراه با فرکانس التراسونیک (فراصوت) برای ایجاد قطرات آب استفاده میکند.
این قطرات آب بهآرامی از طریق دستگاه رطوبت ساز، مه خنکی در هوا رها میکند و به افزایش رطوبت موجود در منطقهای که آن را قرار میدهید، کمک شایانی میکند. در بیشتر موارد، رطوبت ساز التراسونیک از یک فن بسیار کوچک برای پخش رطوبت در هوا استفاده میکند. کلمه التراسونیک از فراصوت آمده است و دستگاه با استفاده از امواج مافوق صوت، رطوبت را در هوا ایجاد میکند.
ویدئوی زیر نحوه کارکرد رطوبت ساز التراسونیک پارس صنعت را نشان میدهد.
رطوبت ساز التراسونیک چیست؟
رطوبت ساز التراسونیک (ultrasonic humidifier) دستگاهی است که از یک «دیافراگم» فلزی یا سرامیکی برای تولید مه استفاده میکند. دیافراگم موجود در این دستگاه در برابر آب میلرزد و قطراتی را ایجاد میکند که بهعنوان یک غبار ریز در اتاق وارد میشوند.
طرز کار رطوبت ساز التراسونیک:
در این قسمت ما به تشریح دقیق رطوبت ساز التراسونیک از نظر طرز کارش میپردازیم.
اصل عملیات التراسونیک
دستگاههای التراسونیک از انرژی الکتریسیته برای تولید امواجی استفاده میکند که این امواج، پالسهای کوتاه و با فرکانس بالا منتشر میکنند. سنسورهای التراسونیک با ارسال صدا از طریق هوا کار میکنند. هنگامی که این صداها به شی درون دستگاه برخورد میکنند، از طریق هوا به سنسور بازمیگردند.
روش مرطوبسازی التراسونیک
رطوبت سازها زمانی کار میکنند که قسمت خاصی در بستر آب غوطهور شود. این بخش سیگنالهای الکترونیکی (فرکانس بالا، همانطور که قبلاً ذکر شد) را به حرکت تبدیل میکند.
فروپاشی حباب کاویتاسیون
با افزایش سرعت، قطرات آب دیگر نمیتوانند به قطعه بچسبند. این کار باعث یک خلأ کوچک و فشرده شدن قطرات میشود که حبابهای هوا را تشکیل میدهد. به این حالت انفجار حباب جذبی میگویند یا فروپشی حباب کاویتاسیون میگویند.
تئوری موج مویرگی
هنگامی که کاویتاسیون اتفاق میافتد، چیزی به نام امواج مویرگی شکسته ایجاد میشود. قطرات آب «شکسته» و در هوا پخش میشود. این بدان معنی است که آنها تبدیل به بخار میشوند و جذب هوا میشوند و به شکل یک غبار ریز از دستگاه مرطوبکننده خارج میشود.
با ترکیب این دو عمل، رطوبت سازهای التراسونیک با استفاده از مقدار کمی انرژی، یک بخار ثابت را برای چندین ساعت تولید میکنند. جالبتوجه است که این اصول باعث میشود که رطوبت سازهای التراسونیک به طور باورنکردنی سازگار با محیطزیست شوند.
طرز کار رطوبت ساز التراسونیک [مرحله به مرحله]:
اگر مایل هستید که طرز کار رطوبت ساز التراسونیک را بدانید، در اینجا نگاهی به قسمتهای مختلف رطوبت ساز و نحوه عملکرد آنها میاندازیم که باعث ایجاد هوای خنک و تصفیهشدهای میشود که دریافت میکنید.
- در ابتدا عملکرد سه جزء اصلی دستگاه مه ساز را بررسی میکنیم رطوبت ساز التراسونیک دارای مخزنی است که حاوی آب است و از آنجا آب به سمت مه پاش حرکت میکند، این آب با کمک امواج صوتی التراسونیک اتمیزه میشود.
- رطوبت ساز التراسونیک دارای یک فن کوچک نیز است و هنگامی که آب اتمیزه شد، با کمک این فن به هوا پرتاب میشود.
- این دستگاه حاوی یک مهروموم است که یک دستگاه فلزی سفید براق درون آن قرار دارد. این فضایی خواهد بود که در آن صداها ایجاد میشوند که به شکلگیری پالسها و بعداً غبار آب کمک میکند. در واقع این روش خوبی برای تبخیر است و این دیسک در زیرسطح آب قرار میگیرد.
- پالسهای التراسونیک که در دستگاه ایجاد میشوند بسیار بیصدا هستند و نوع بسیار ظریفی از مه را ایجاد میکنند که ممکن است با چشم غیرمسلح قابلمشاهده باشد.
- هنگامی که مه و رطوبت ایجاد شد، سپس در هوا وارد میشود.
- رطوبت ساز التراسونیک همچنین حاوی یک کارتریج دمینرالیزاسیون است. این ناحیه جایی است که آب قبل از رها شدن در هوا از آن عبور میکند. کارتریج دمینرالیزاسیون به جلوگیری از ایجاد هرگونه گردوغبار سفید در دستگاه کمک میکند.
- دستگاه التراسونیک حاوی یک نازل است که به ژنراتور برق و همچنین پمپی که برای مایع استفاده میشود وصل میشود.
- ابتدا باید پمپ را روشن کنید و سپس ژنراتور را روشن کنید. هنگامی که این کار را انجام دهید، نازل شروع به لرزش طولی میکند و به ایجاد حرکت موجی در آب کمک میکند.
- در نتیجه ارتعاش التراسونیک که در نازل، امواج ایستاده در نوک نازل تشکیل میشوند.
- همانطور که ژنراتور شروع به دریافت قدرت بیشتر میکند، به جداکردن امواج به قطرات ریز آب کمک میکند. با قدرت و حرکت ثابت، این قطرات ریز آب شروع به تبدیلشدن به مه میکنند و سپس در هوا رها میشوند.
مزایای دستگاه التراسونیک:
مزایای متعددی برای استفاده از رطوبت سازهای التراسونیک دارد که در ادامه به آن میپردازیم:
ازآنجاییکه این مدل رطوبت ساز به فنها وابسته نیستند، از بیصدا ترین رطوبت سازها هستند. آنها همچنین در مقایسه با بسیاری از مدلهای دیگر، تعمیر و نگهداری بسیار پایینی دارند که ممکن است نیاز به تعویض مخزنهای بخار یا تمیزکردن زیاد آنها نداشته باشند. علاوه بر این، ازآنجاییکه رطوبت سازهای التراسونیک از گرما استفاده نمیکنند، به حداقل برق نیاز دارند. این ویژگی شاید یکی از مهمترین مزایای التراسونیک است زیرا میتواند در درازمدت بهصرفه جویی قابلتوجهی در صورتحسابهای مصرف برق شما منجر شود.
رطوبت سازهای التراسونیک بهراحتی قابلحمل هستند و میتوانند فوراً خاموش و روشن شوند. زمان انتظاری برای جوشاندن آب در این دستگاه برای تولید مه وجود ندارد، زیرا غبار از طریق نوسان تولید میشود.
تفاوت رطوبت ساز التراسونیک با سایر رطوبت سازها:
البته انواع دیگری از رطوبت ساز موجود است که عبارتاند از رطوبت سازهای تبخیری. از دیگر انواع متداول میتوان به رطوبت سازهای پروانهای و تبخیری اشاره کرد. این دو مدل به روشهای مختلفی کار میکنند.
- رطوبت سازهای پروانهای:
دارای دیسکی هستند که برای پرتاب آب، روی دیفیوزر میچرخد و با این روش بخار ایجاد میکند.
- رطوبت سازهای تبخیری:
آب را میجوشاند تا بخار خالصی را در اتاق پراکنده نکند. این فرایند بهعنوان «رطوبت همدما» شناخته میشود.بااینحال، رطوبت سازهای اولتراسونیک بهترین هستند و این دستگاه تقریباً برای هر موقعیت خانگی صادق است، بهویژه اگر بچههای کوچک یا حیوانات در خانه دارید مهم است. در ادامه لیستی از مزایا و معایب رطوبت سازهای التراسونیک در مقایسه با انواع دیگر گردآوری کردهایم.
نکات مثبت دستگاه رطوبت ساز التراسونیک:
دستگاه رطوبت ساز التراسونیک دارای نکات مثبتی است که در ادامه به آنها میپردازیم:
- این دستگاه امن است: زیرا اگر آب داخل دستگاه برای ایجاد بخار گرم شود، رطوبت ساز شما پر از آب در حال جوش میشود و اگر ضربه بخورد یا بشکند، آب جوش روی زمین میریزد. این امر بهویژه در صورت داشتن کودکان کوچک یا حیوانات خطرناک است.
- عملکرد بیصدا اولتراسونیک: بیصدا بودن دستگاه مه ساز اولتراسونیک از مزیتهای این دستگاه است.
- تمیزکردن آسان: تمیزکردن دستگاه التراسونیک سادهتر از تمیزکردن سایر رطوبت سازهایی است که دارای چندین قسمت هستند.
- صرفهجویی در انرژی: رطوبت سازهای التراسونیک مقدار بسیار کمی انرژی برق در طول روز مصرف میکنند این امر باعث میشود که کارکرد آنها ارزانتر باشد و از نظر محیط زیستی سازگارتر از سایر رطوبت سازها هستند.
نکات منفی دستگاه رطوبت ساز التراسونیک:
دستگاه رطوبت ساز التراسونیک دارای معایبی است که در ادامه به آنها میپردازیم:
1. ازآنجاییکه بخار مستقیماً به داخل اتاق شما فرستاده میشود، فیلتری برای جذب رسوبات مواد معدنی وجود ندارد. این موضوع میتواند منجر به تجمع آنها در دستگاه شما شود، به این معنی که به طور منظم نیاز به تمیزکردن دارد.
راهحل: از آب مقطر استفاده کنید. آب مقطر عاری از مواد معدنی است، بنابراین رسوبات ایجاد نمیشود. میتوانید آب مقطر بخرید یا آب مقطر خود را در خانه بسازید.
2. ممکن است آلودگی باکتریایی رخ دهد، ازآنجاییکه رطوبت سازها میتوانند هوا را نیز تصفیه کنند، طبیعی است که باکتریها تجمع کنند.
راهحل: یکی از راهحلها این است که مه پاشهای التراسونیک خود را به طور مرتب تمیز کنید. برای پیشگیری، میتوانید یک رطوبت ساز با کنترل رطوبت قابل تنظیم پیدا کنید زیرا این کار از رطوبت بیش از حد جلوگیری میکند و اتاق شما را در سطح معقولی از رطوبت نگه میدارد.
کاربرد دستگاه رطوبت ساز التراسونیک:
دستگاه رطوبت ساز یک وسیله ضروری برای محیطهایی مانند گلخانه، سردخانه میوه و گوشت، فروشگاهها است و به طور کلی این دستگاه برای محیطهایی که نیاز به رطوبت رسانی در کنار خنک شدن هوا دارد، مناسب است.
برای آشنایی بیشتر با کاربردهای دستگاه رطوبت ساز التراسونیک به ویدئوی زیر توجه نمایید.