تهران، شادآباد

سبد خرید

نشا برنج و هر آنچه باید راجع به کشت نشا برنج بدانید[مقاله جامع]

نسرین نیک نژاد
2022-03-14
17:22
8 Responses
نشا برنج

خیلی از افراد بر این باورند که نام دانه برنج از واژه به رنج آمده است. زمانی که شالی‌کاران با زحمات زیاد نشا برنج را از یک دانه بذر تبدیل به خوشه‌های سبز تبدیل می‌کردند.
کشت برنج باتوجه‌به روش آن در مناطقی که آب‌وهوای مرطوبی دارد، بهتر به عمل می‌آید. برنج از مهم‌ترین غلات در دنیا است و غذای اصلی بیش از نیمی از مردم در جهان است. اهمیت دادن به روش کشت آن می‌تواند به تولید بیشترش منجر شود.

یکی از مهم‌ترین مراحل کشت، نشا برنج است که در این نوشتار به بررسی این موضوع می‌پردازیم.

 

نشابرنج

نشا برنج چیست؟

نشا برنج گیاه کوچک چند برگی است که از رشد بذر در محیط خزانه یا سینی نشا برنج تولید می‌شود. نشا برنج گیاه کوچکی است که قسمتی از رشد خود را در شرایطی کنترل شده گذرانده است.

 

ویژگی نشا برنج مناسب

نشا برنج مناسب رشد یکنواختی دارد، فاقد حشرات و آفت است و رنگ آن سبز و بدون زرد شدگی است.

نشا برنج مناسب تحت عوامل زیر رشد یکنواختی خواهد داشت:

  • پخش یکسان بذر در بستر کشت
  • آبیاری مناسب
  • خاک حاصلخیز

نشا برنج

نکات مهم در کاشت نشا برنج

1. عمق مناسب در زمین
معمولاً عمق نشاکاری بین 3 الی 4 سانتی‌متر است. کاشت عمیق نشا برنج در زمین باعث رشد دیرتر ریشه‌های برنج می‌شود. پس با کاشت کم‌عمق‌تر مدت‌زمان رشد نشا برنج را بین 5 تا 10 روز محدود می‌کنند.

2. فاصله کشت نشا برنج
فاصله کشت نشا برنج در زمین حدود 10 تا 25 سانتی‌متر است. در نشاکاری، نشاهای آماده را در یک حفره قرار می‌دهند. قراردادن نشاها در زمین بستگی به واریته آنها دارد. اگر رشد ریشه‌های آنها زیاد باشد مانند برنج شیرودی، باید فاصله کشت نشا برنج بیشتر باشد.
به‌طورکلی اگر بخواهیم فاصله کشت نشا برنج را بر اساس معیار خاصی بگوییم. در مناطق حاصلخیز که امکان ریشه زدن نشاها بیشتر است، باید فاصله کشت هم بیشتر باشد و برعکس در مناطقی که زمین حاصلخیزی ندارند، به علت ضعف نشا برنج در ریشه زدن، فاصله کشت نیز کمتر می‌شود.

3. میزان بذر برنج
مقدار بذر برنج در هر هکتار بر اساس شرایط خاک، مدیریت زراعی و نوع واریته برنج تعیین می‌شود. معمولاً این مقدار می‌تواند بین 85 تا 175 کیلوگرم در هر هکتارمتغیر باشد.

4. عمق آب
میزان عمق آب زیاد باعث رشد نشا برنج به‌صورت یکنواخت می‌شود. همچنین بر افزایش ارتفاع نشاها و کم‌شدن رشد ریشه نیز تأثیر می‌گذارد. به‌طورکلی میزان آب در رشد نشا برنج یک عامل مهم است.

 

نشا برنج

نشاکاری چیست؟

نشاکاری، عمل انتقال نشا برنج به زمین اصلی است. انتقال نشاها به دو عامل مهم بستگی دارد، رشد نشا برنج و فصل نشاکاری.

زمان مناسب برای نشاکاری

به‌طورکلی کاشت برنج در سه مرحله انجام می‌شود:

  • مرحله اول که از اواخر اسفند شروع می‌شود شامل آماده‌سازی مزارع و خزانه گیری برنج است.
  • مرحله دوم نوبت کاشت نشا برنج در زمین است که در اردیبهشت انجام می‌شود.
  • مرحله سوم که مرحله برداشت برنج است، زمان آن شهریورماه است.

 

مراحل تولید نشا برنج

بذر انتخاب شده برای تولید نشا برنج از محصولات سال قبل است. معمولاً بعد از برداشت برنج و خشک‌کردن برنج، مقداری بذر به‌صورت شلتوک و یا خوشه‌ای نگهداری می‌شود تا برای کشت برنج در سال بعد مورداستفاده قرار گیرد.

1. عملیات شستن بذر برنج:

بذرهای انتخاب شده را در ظرف یا حوضی پرازآب قرار می‌دهند. برای ضدعفونی‌کردن و جلوگیری از کپک‌زدگی معمولاً به آب، نمک نیز اضافه می‌کنند. نسبت نمک استفاده شده به میزان آب بستگی دارد و به طور تقریبی می‌توان گفت به‌ازای 18 لیتر آب، 3 تا 4 کیلوگرم آب کافی است.

2. جداسازی بذرهای پوک از بذرهای قوی:

زمانی که شلتوک‌ها در داخل آب و نمک ریخته شد، برخی از بذرهای پوک که قوه نامیه بالایی ندارند روی آب شناور می‌شوند و بذرهای باکیفیت در ته آب قرار می‌گیرند.
بذرهایی که در ته آب قرار گرفته‌اند را از آب خارج کرده و سپس با آب خالص به‌خوبی شستشو می‌دهند تا اثری از نمک بر روی آنها نماند.

3. قراردادن بذرها در کیسه:

در این مرحله بذرهای سالم که دارای قوه جوانه‌زنی زیادی هستند را در داخل گونی و یا کیسه قرار می‌دهند، نکته مهم در این مرحله میزان قرار دهی بذر برنج در گونی و یا کیسه است که باتوجه‌به ازدیاد حجم باید از حجم کیسه کمتر قرار دهیم.

4. قراردادن کیسه بذرهای برنج در آب:

پس از قراردادن مقدار مناسبی از بذرها در داخل کیسه، کیسه و یا گونی بذرهای برنج را داخل ظرف و یا حوض آب قرار می‌دهند. معمولاً در دمای مناسب این مرحله نیازی به زمان 2 تا 3 روز دارد. البته در این مدت به علت جذب بذرهای برنج، باید دائماً به حجم آب حوض و یا ظرف اضافه شود.

5. جوانه زدن بذرهای برنج:

پس از طی مراحل بالا، حالا بذرهای خیس‌خورده شده را بر روی سطحی صاف پهن می‌نمایند و روی این بذرها را با یک کیسه یا پارچه می‌پوشانند تا جوانه بزنند. مدت‌زمان این مرحله نیز در دمای مناسب بین یک 2 تا 8 روز طول می‌کشد.
درجه حرارت لازم برای جوانه‌دار شدن بذر بین 12 درجه تا 25 درجه سانتی‌گراد است.

6. آماده‌سازی نشا برنج:

به‌طورکلی کاشت برنج به دو روش نشایی و مستقیم تقسیم‌بندی می‌شود.
در روش کشت برنج به‌صورت نشایی میزان علف‌های هرز به حداقل می‌رسد و به همین علت این روش در مناطق حاصلخیز مانند مازندران و گیلان بسیار توصیه می‌شود.

برای نشا برنج نیز دو روش وجود دارد استفاده از خزانه برنج و سینی نشا.

 

نشا برنج

 

در خزانه برنج معمولاً زمینی برای این کار اختصاص داده می‌شود که عاری از هرگونه آلودگی و حشره است. بذرهای جوانه‌زده را با عمق و فاصله مناسب در این زمین که در استان گیلان به «تمبیجار» معروف است قرار می‌دهند تا به نشا برنج تبدیل شوند.

در روش دوم که با استفاده از سینی نشا برنج است، بذرها در سینی قرار داده می‌شوند تا تبدیل به نشا برنج شوند. مزیت این روش نسبت به روش قبلی، در استفاده بهینه از فضای کشت است. زیرا با استفاده از سینی برنج و قراردادن آن در طبقات شما می‌توانید نشا برنج بیشتری تولید کنید. همچنین استفاده از سینی نشا باعث مصرف کمتر آب و دورماندن از حشرات و آفت‌ها است.

مزایای استفاده از سینی نشاء برنج

  • صرفه‌جویی در زمان
  • کاهش نیروی کار
  • کاهش مصرف بذر
  • کاهش مصرف آب
  • حذف آفات برنج
  • کارآفرینی و ایجاد شغل برای جوانان
  • کاهش هزینه‌های جانبی مانند هزینه‌های سازه برای بستر کشت برنج به روش سنتی

معرفی سینی(باکس) نشا برنج پارس صنعت

 

1- تمام مراحل ساخت سینی نشا برنج از 0 تا 100 درون مجموعه پارس صنعت انجام می‌شود به همین دلیل با قیمت همسان با رقبا سبدهای نشا ما دارای کیفیت بسیار بالاتری خواهند بود.

2- یکی دیگر از مزیت‌ها رفع مشکلات سبز نشدن یکدست نشاها است. پارس صنعت سینی‌های نشا را طوری تولید کرده است که دارای محل جریان هوا بین سینی‌ها است و این به رشد بهتر نشا کمک می‌کند.

3- اندازه سینی نشا برنج پارس صنعت متناسب با مکانیزم دستگاه‌های کشت نشا محاسبه شده با 30*60 سانتی‌متر و عمق 3 سانتی‌متر. تعداد سینی نشا برنج در هر هکتار  به نوع کشت سنی و مکانیزه بستگی دارد.

4- سینی‌های نشا پارس صنعت دارای راه‌های عبور هوا است که باعث عدم وجود باکتری‌ها و کپک نزدن محصولات می‌شود. مخصوصاً در بحث هیدروپونیک که با سلامت دام در ارتباط است.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد این محصول با شماره  09935706747 تماس بگیرید و یا بر روی کلمه «خرید باکس نشا برنج» کلیک کنید.

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4.8]

مقالات مرتبط

8 پاسخ

  1. سلا م خسته نباشید. آقای دهقان تولید نشا برنج صرفه اش بیشتره یا علوفه هیدروپونیک.؟ ممنون میشم این سوالو دقیق بگید چون می خوام سرمایه گذاری کنم.

    1. سلام
      والا اینو خودتون دقيقا باید بررسی کنید . هرکدوم رو انتخاب کردید ما در خدمتیم

  2. سلام امکانش هست یه فیلم آموزشی در مورد کاشت نشا برنج بهصورت عملی نشون بدید؟

    1. سلام وقت بخیر انشالاه در اینده نزدیک پیشنهاد شما را انجام خواهیم داد

  3. قیمت سینی نشابرنج چند هست؟ اگه تعداد بالا بخوایم شامل تخفیف می شه؟

    1. سلام
      فعلا تا آخر فروردین ۱۴۰۱ تمامی ظرفیت تولید ما پیش فروش شده. شما جهت قیمت و رزرو تولید میتونید با شماره های موجود در سایت تماس بگیرید .

  4. سلام یه سوال، آیا با استفاده از سینی نشابرنج می تونیم در هرجایی برنج بکاریم، یعنی جاهایی که آبکمه میشه تولید کرد. کاش یه روشی بگید.

    1. سلام جناب قدیانی وقت بخیر در قسمت جنوبی کشور هم کاشت برنج را داریم البته به صورت بذر پاشی است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *