دوشیدن گاوها یک کار مهم در صنعت دامپروری است که اصولاً آسان نیست. با نگاهی به تجربه دامداران در این زمینه میتوان فهمید که از ساعات شیر دوشیدن گرفته تا عادات شیردهی، همه این موارد بر این فرایند تأثیرگذار است. خوشبختانه امروزه با پیشرفت صنعت دامداری، دیگر نیازی به دوشیدن دستی گاوها نیست، در عوض انواع سالن شیردوشی به وجود آمده که میتوان بهراحتی این کار را انجام داد. در ادامه با انواع این سالنها آشنا میشویم.
انواع سالن شیردوشی (dairy milking parlor) چیست و دقیقا چه کاربردی در گاوداری ها دارد؟
سالن شیردوشی (dairy milking parlor) بخشی از دامداری است که در آن گاوها دوشیده میشوند. معمولاً دام برای دوشیدن به شیردوشی آورده میشوند و سپس به سالن خوراکدهی و یا استراحت (فری استال) بازگردانده میشوند.
سالن شیردوشی یک مکان فوقالعاده مهم در این زمینه دامپروری هستند. زیرا برای مکانیزاسیون و بهینهسازی فرایند دوشیدن شیر بسیار ضروری است. در حال حاضر، با پیشرفت فناوری و تجهیزات مدرن گاوداریها مانند «مه پاش سالن شیردوشی گاوداری» نیز تحولات قابلتوجهی داشتهاند.
- سالن شیردوشی هرینگ بون (Herringbone)
- شیردوشی به روش پشت سر هم (Tandem)
- سالن شیردهی شوت (Chute)
- سالن شیردوشی گاوداری روتاری
- سالن شیردهی با سیستم موازی (Parallel)
- سالن شیردوش پارابن
1. سالن شیردوشی هرینگ بون (Herringbone)
سالن هرینگبون یکی از متداولترین انواع سالن شیردوشی در سراسر جهان است. در این سیستم، گاوها در زاویه 45 درجه قرار میگیرند که این امکان را فراهم میکند که دوشندگان شیر به پستانها دسترسی داشته باشند و قراردادن تجهیزات مختلف در نزدیکی گاوها آسان باشد. در واقع، در سیستم هرینگبون، گاوها در ردیفها کنار هم و در زاویه 45 درجه مانند پارکینگ خودرو قرار میگیرند. آنها بر یک سکوی بلند قرار میگیرند که بهدوراز منطقه اپراتور است. این حالت به اپراتور امکان میدهد نیمه پشت و کنار گاو را ببیند.

2. شیردوشی به روش پشت سر هم (Tandem)
این روش از طریق فلسفه طراحی دوچرخه پشتسرهم الهام گرفته شده است. در دوچرخة پشتسرهم، دو نفر به ترتیب بر روی دوچرخه نشسته و سوار میشوند. در این نوع سالن شیردوشی نیز، گاوها به طور پشتسرهم قرار میگیرند تا دسترسی به پستان گاوها بهراحتی امکانپذیر باشد.

3. سالن شیردهی شوت (Chute)
سالن شوت ارزانترین مدل از انواع سالن شیردهی است. گاوها در این نوع سالن وارد غرفهها میشوند و پس از شیردهی از طریق غرفه بعدی خارج میشوند. این به این معنا است که گاوها در یک ترتیب قرار میگیرند، یکی پشت سر دیگر در یک خط ولی در حال خروج به سمت یکدیگر مقابل قرار میگیرند و نه در همان جهت ورود.

4. سالن شیردوشی گاوداری روتاری
در سالن شیردوشی روتاری یا دوار، گاوها در اطراف بهصورت دورانی مانند یک فلکه حرکت میکنند. در واقع، آنها از یک ورودی وارد میشوند و دستگاه آنها را در هنگام عملیات شیردوشی میچرخاند. گاوها بلافاصله پس از پایان شیردهی از سیستم خارج شده و گاو جدیدی وارد میشود.

5. سالن شیردهی با سیستم موازی (Parallel)
در سالن شیردوشی موازی، گاوها بهصورت موازی در کنار یکدیگر، مانند پارکینگهای موازی قرار میگیرند. این نوع سالن تنها زمانی شروع به کار میکند که هر گاو به طور صحیح در جایش قرار بگیرد و یک نقطه دسترسی مرکزی برای افراد به گاوها در بخش عقب یعنی پستان آنها وجود داشته باشد.

6. سالن شیردوش پارابن
سالن شیردوش پارابن روش شیردوشهای موازی و هرینگبون را به طور همزمان ادغام میکند. این سیستم با زاویه بسیار تندتر از سیستم هرینگبون عمل میکند و به دامدار این امکان را میدهد تا گاوها را به طور موازی کنار هم قرار دهد و دام بیشتری در این فضا قرار بگیرند.
پارابن معمولاً برای دامدارانی که فضای محدودی دارند و میخواهند یک سیستم هرینگبون منطبق با فضای خود داشته باشند. این روش به دامدار کمک میکند تا میزان تولید شیر از گاوهای جدید را افزایش دهد.

لوازم و تجهیزات شیردوشی گاوداری
در طراحی انواع سالن شیردوشی باید به ابزارهای مهمی توجه شود. زیرا این لوازم باعث سلامتی دام و بازدهی بیشتر محصولات آنها میشود. همچنین به دامداران این امکان را میدهد تا به سودآوری بیشتری دست یابند. همچنین، استفاده از ابزارهای نوین دامداری باعث راحتی بیشتر گاوها نیز میشود.
یکی از ابزارهای نوین در صنعت دامداری، «شیردوش دام» است که وسیلهای برقی برای دوشیدن دام بهصورت اتوماتیک و بدون دخالت انسان طراحی و تولید شده است. همچنین «مهپاش گاوداری» که برای خنککردن گاوها و حفظ بهداشت حیوانات حیاتی است، وسیله دیگری در دامداریها است.
مهپاش دامداری معمولاً برای ضدعفونی محیط و کاهش حشرات و گردوغبار استفاده میشود. همچنین ازآنجاییکه گاوها در هنگام شیردهی دمای بدنشان بالا میرود؛ دستگاهی مانند مهپاش سالن شیردوشی میتواند با اسپری آب بر وری بدن آنها، این دمای بالا را کاهش دهد.
در پایان شما میتوانید یکی از پروژههای نصب «مه پاش گاوداری» را در سالن گاوداری سلیمانیه عراق مشاهده کنید. لازم به ذکر است این ویدئو یکی از پروژههای ما در مجموعه پارس صنعت برای کشورهای همسایه است. همچنین شما میتوانید در زمینه انواع «مه پاش» با شمارههای مندرج در سایت تماس بگیرید و از کارشناسان ما اطلاعات لازم را کسب کنید.