جو یکی از غلات پرمصرف در جهان است که قدمت آن به 7000 سال قبل از میلاد می رسد. این بذر یکی از سازگارترین محصولات غلات محسوب میشود و جز غلات مهم در جهان است که انسانها و حیوانات از آن برای غذا، خوراک و نوشیدنی استفاده میکنند.
یکی از موارد استفاده از این محصول، استفاده از آن جو خیس شده بهعنوان خوراک دام است. سیلاژ نیز نوعی خوراک دام از جو است که از تخمیر ساقه و برگ علوفه جو فراوری میشود که خوراکی بیهمتا برای دام است. این روش با کمک تخمیر علوفه به مدت طولانیتری میتواند حاوی موادی سودمند و انرژیزا برای تقویت دام باشد.
جو خیس شده از جویی تهیه میشود که به آن آب اضافه شده و به مدت چند ساعت مانده است. این نوع جو بهصورت خمیری مخلوط شده است و باعث شود که میل دامها به خوردن بیشتر شود.
اهمیت جو برای دام
جو از دیرباز مورد استفاده دام بوده است و یکی از منابع تأمین انرژی و پروتئین بهحساب میآید. جو دارای پروتئین، متیوتین، لیزین، سیستئین و تریپتوفان و ویتامینهایی مانند کلسیم، ویتامین آ، دی و ای است. در این میان جو خیس شده نیز دارای خواص زیادی اس. یکی از مزایای استفاده از جو خیس شده، افزایش وزن دام است.
در دامداریها برای افزایش وزن دام، مجبور هستند تا مقدار زیادی خوراک به آنها بدهند. درحالیکه جو خیس شده به دلیل مواد مغذی که دارد، یک منبع مطمئن برای تأمین نیازهای غذایی دامها به شمار میرود.
استفاده از جو خیس شده به دلیل راحتی در تهیه و نگهداری، به صرفهجویی در هزینههای دامداری نیز منجر میشود. باتوجهبه قیمت نسبتاً پایین جو در مقایسه با یونجه، استفاده از جو خیس شده بهعنوان یک منبع خوراکی مقرونبهصرفه محسوب میشود.

جدول ارزش غذایی جو
دانه جو به عنوان منبع انرژی و پروتئین در جیره گاوهای گوشتی استفاده میشود. مواد مغذی جو کمی کمتر از ارزش گندم است، اما به دلیل محتوای فیبر بالاتر، پروتئین خام جو بیشتر از ذرت و گندم است.
تمام دانه های غلات دارای کلسیم کم و فسفر نسبتاً بالایی هستند و میزان فسفر جو مشابه سایر غلات است. در این میان بذر جو نسبت به ذرت، گندم و سورگوم دارای پتاسیم بیشتری است.
در ادامخ به مواد مغذی جو نگاهی میاندازیم:
ماده خشک | 86 درصد |
پروتئین خام | 12.3 درصد |
الیاف خام | 5.1 درصد |
خاکستر | 2.6 درصد |
نشاسته | 57 درصد |
چربی | 2.5 درصد |
کیفیت بذر جو به چه عواملی بستگی دارد؟
تغییرات آب و هوایی، حاصلخیزی خاک،آفات و مهارت برداشت میتواند به طور قابل توجهی بر کیفیت دانه جو تأثیر بگذارد. به طور خلاصه اگر بخواهیم ویژگی بذر مناسب جو را عنوان کنیم، میتوان موارد زیر را بیان کرد:
- بذرها نباید پوک و خالی باشند.
- برای رشد بذرها از آفتکشها و سمهای قوی استفاده نشده باشد.
جو بهعنوان یک منبع غذایی مهم برای دامهاست. این غله موجب تأمین انرژی، پروتئین و فیبر در بدن دامها میشود. جو از بیماریهای گوارشی در بدن چهارپایان جلوگیری میکند.
از جو میتوان بهعنوان جایگزین مناسبی برای جیرههای غذایی دام بهجای ذرت و سویا استفاده کرد، زیرا جو کمترین میزان چربی از بین این دو نوع جیره غذایی دارد و بسیاری از دامها بهراحتی آن را هضم میکنند.
میزان مصرف جو برای دام
میزان استفاده از بذر جو بستگی به نوع دام، هدف از پرورش و نظر دامپزشک دارد زیرا مصرف بیرویه این بذر به دام ممکن است باعث بیماری در این حیوانات شود.
به طور مثال، اگر قصد دارید گاوشیری پرورش دهید، میتوانید با مصرف حدود ۶۰۰ کیلوگرم جو در سال بهعلاوه سایر علوفهها، خوراک این حیوان را تأمین کنید. همچنین، برای پرورش گوسفندان نیز میتوان از جو بهعنوان یکی از منابع اصلی تغذیه استفاده کرد.
بهطورکلی، برای تعیین دقیق میزان مصرف جو، باید به نوع دام، وزن آن، هدف از پرورش و شرایط پرورش (مانند سن دام) توجه کرد.
خواص جو خیس شده برای دام
از نظر قابلیت هضم، خواص جو خیس شده برای دام به طور متوسط 52.5 درصد بیشتر از جو خشک شده است. دانههای جو کامل در مقایسه با ذرت در طول جویدن نسبتاً خوب جویده نمیشوند و نیاز به خیس شدن قبل از تغذیه دام دارند. جو خیس شده برای دام به سرعت در دستگاه گوارششان تخمیر میشود.

خواص کاه جو برای دام
کاه جو یک منبع غنی برای تغذیه دام است و دارای خواص متعددی است که میتواند برای سلامت و رشد این حیوانات تأثیر بگذارد. برخی از خواص کاه جو برای دام عبارتاند از:
1. منبع غنی فیبر: کاه جو دارای مقدار قابلتوجهی فیبر است که میتواند در بهبود گوارش دامها مؤثر باشد و مشکلات گوارشی آنها را کاهش دهد.
2. منبع مواد مغذی: کاه جو حاوی مقدار قابلتوجهی کربوهیدرات است که بهعنوان منبع اصلی انرژی برای دامها عمل میکند و به آنها انرژی لازم برای فعالیتهای روزانه و رشد را میدهد.
اگرچه مقدار پروتئین کاه جو کمتر از دانه جو است، اما همچنان میتواند بهعنوان یک منبع خوب پروتئین برای دامها عمل کند. همچنین کاه جو حاوی ویتامینها و مواد معدنی مانند ویتامین E، کلسیم، فسفر و پتاسیم است که بهسلامت دام کمک میکند.
3. صرفهجویی در خوراک دام: استفاده از کاه جو به کاهش هدررفت خوراک کمک میکند. علاوه بر این، اضافهکردن کاه جو به رژیم غذایی دامها میتواند باعث تنوع بیشتر در تغذیه آنها شود.
توجه داشته باشید برای استفاده بیشتر از خواص کاه جو برای دام بهتر است مقادیر مناسب و متعادلی از آن را بهعنوان بخشی از رژیم غذایی دامها مورداستفاده قرار دهید.
طرز خیس کردن جو برای تغذیه دام
خیس کردن جو، شامل اضافه کردن آب به جو و اجازه دادن برای خیس خوردن به مدت 12 تا 24 ساعت برای افزایش میزان رطوبت قبل از مصرف دام است. جو با رطوبت بیشتر راحتتر توسط دام خورده میشود و در نتیجه بیشتر از جو خشک کارایی دارد. خیس کردن جو باعث ازبینرفتن پوشش خارجی دانههای جو و بالارفتن میزان قند در داخل دانهها میشود که در نتیجه به افزایش قابلیت هضم این دانه در دستگاه گوارش حیوانات منجر میشود.
بهطورکلی، روش خیس کردن جو برای تغذیه دام بهصورت زیر است:
- جو را در یک سطح صاف و تمیز ریخته و سطح آن را با آب بپوشانید و چند ساعت به آن زمان بدهید.
- پس از خیس شدن دانههای جو، آنها را با استفاده از دستگاه خردکن له کرده و بهعنوان غذای دام در اختیار آنها قرار دهید.
تنها نکتهای که در این میان باید توجه کنید این است که مقدار خیس شده جو باید بهگونهای باشد که در طول روز قابلاستفاده برای حیوانات باشد. بهعنوانمثال، اگر دمای هوا گرم است، باید جوی کمتری را خیس کنید تا در صورت مصرفنکردن دام، قارچ یا کپک نزند.
بذر جو را از کجا بخریم؟
بی شک خواص جو خیس شده برای دام از غلات خشک بسیار بیشتر است و دامداران عزیز میتوانند از این نوع بذر در جیره غذایی دام خود استفاده کنند. اگر به دنبال خرید بذر جو با کیفیت بالا هستید، کارشناسان پارس صنعت آماده ارائه انواع خدمات در مورد فروش این بذر هستند.
شما میتوانید برای مشاوره و راهنمایی در خرید بذر جو همه روزه با شماره ۰۹۹۳۵۷۰۶۷۴۷ تماس بگیرید.
6 پاسخ
من از هردو روش استفاده کردم ولی با جو خشک دام بیشتر آب میخوره واحساس کردم گوسفند سالم تره و بهتر نشخوار میکنه
سلام جناب صاحب ازمانی ممنون از مشارکتتون
بهترین کار آسیاب جو است
سلام سوالتان نامفهوم است
سلام با توجه به مقالتون اصلا جو خشک نباید به دام داد، بهتره جو خیس کرده باشه همیشه؟
سلام
به هیچ وجه !! کجا چنین مطلبی نوشته شده؟؟
شما باید همواره جیره غذایی خشک را در خوراک دام لحاظ کنید .