تهران، شادآباد

سبد خرید

طرح توجیهی علوفه هیدروپونیک+pdf

نسرین نیک نژاد
2022-11-07
10:00
6 Responses
طرح توجیهی کشت علوفه هیدروپونیک در ایران

هیدروپونیک چیست؟

هیدروپونیک یا کشاورزی بدون خاک به پرورش گیاهان در محیط‌های بدون خاک مانند گلخانه، کانکس  و یا سالن‌های سرپوشیده انجام می‌شود. در این روش با استفاده از تکنیک‌های خاص و  به کارگیری تجهیزات مناسب، محصولات زیادی پرورش داده می‌شود.

یکی از پرکاربردترین محصولات که به روش هیدروپونیک کشت می‌شود، علوفه هیدروپونیک است. امروزه در بسیاری از نقاط جهان، (علوفه هیدروپونیک چیست) جز جدایی ناپذیری برای تعلیف دام شده است. کشت علوفه هیدروپونیک مزایای بی‌شماری دارد که هم عاید دامداران می‌شود و هم دام و طیور استفاده می‌کنند.

در روش هیدروپونیک با مصرف یک کیلوگرم بذر جو می‌توان در عرض7تا 10 روز حدود 7 کیلوگرم علوفه هیدروپونیک تولید کرد.

علوفه هیدروپونیک

 

مزایای کشت علوفه هیدروپونیک

همان‌طور که اشاره کردیم، علوفه هیدروپونیک یا علوفه آبکشت فواید زیادی دارد، که در ادامه به آن می‌پردازیم:

  • کاهش تخریب مراتع و منابع آبی
  • جلوگیری از کوچ بی‌رویه عشایر (تهیه علوفه برای عشایر حتی در هنگام کوچ)
  • افزایش سریع وزن دام
  • کاهش تلفات دام در اثر سوء هاضمه و بیماری‌های دامی ناشی از خاک و علوفه
  • کاهش مصرف آنتی بیوتیک‌ها و در نتیجه افزایش کیفیت محصولات دامی
  • افزایش نرخ باروری در دام
  • افزایش درصد دوقلوزایی در گوسفندان
  • دسترسی آسان به علوفه تازه برای دام در همه فصول سال
  • افزایش تولید دام و در نتیجه افزایش گوشت، شیر، پشم و محصولات دامی

علوفه هیدروپونیک برای دام

میزان آب و بذر در علوفه هیدروپونیک

در طرح توجیهی علوفه هیدروپونیک باید به منابع مصرفی برای این روش کشت دقت کرد:

  • میزان مصرف آب در روش هیدروپونیک

در روش هیدروپونیک، تقریباً با مصرف کمتر از یک متر مکعب آب در روز می‌توان یک تن علوفه تولید کرد. این مقدار کمتر از 1 درصد آب مصرفی در روش کشاورزی سنتی است.  در روش کشت سنتی برای تولید یک تن علوفه، حداقل 100 تن آب در روز نیاز است در صورتی‌که در روش هیدروپونیک، تنها 850 لیتر آب و مواد مغذی مصرف می شود.

  • میزان مصرف بذر در روش هیدروپونیک

میزان مصرف بذر برای کشت علوفه هیدروپونیک نسبت به کشت سنتی بسیار کمتر و به صرفه‌تر است. به‌عنوان مثال، در روش هیدروپونیک برای تولید یک تن علوفه تقریباً 20 کیلوگرم بذر نیاز است اما در روش کشت سنتی به چندین برابر این مقدار بذر نیاز است.

علوفه دام

تغییرات شیمیایی بذر در روش هیدروپونیک

غلات یکی از منابع غنی از مواد معدنی باارزش هستند که قسمت عمده آنها نشاسته است. بدیهی است که با تغییر حالت دانه به علف، ترکیب شیمیایی و مواد معدنی آن نیز تغییر می‌کند. بر اساس مطالعات انجام شده، فعالیت آنزیمی در دوره جوانه‌زنی باعث ایجاد تغییراتی در نشاسته و تبدیل برخی از پروتئین‌ها و چربی‌های بذر می‌شود.

معمولاً تبدیل این ترکیبات به مواد ساده‌تر و قابل هضم‌تر می‌شود. نشاسته به قندهای محلول تبدیل می‌شود و تا حدودی در بدن حیوانات به شکل چربی ذخیره می‌شود. همچنین مقایسه نتایج مطالعات آزمایشگاهی نشان داد که دانه گندم میزان انرژی قابل متابولیسمش پس از جوانه زنی برابر با 13.4 میلی گرم بر کیلوگرم و پروتئین خام آن 4.4 درصد بیشتر از بذر خشک شده است.

همین‌طور درزمان رشد دانه (علوفه هیدروپونیک pdf)، ارزش پروتئین دانه جو در ماده خشک علوفه سبز از مقدار 8 به 11.5 افزایش یافته است..

 

مقایسه کشت علوفه هیدروپونیک با کشت خاکی

1.در کشاورزی سنتی، دانه‌ها و ریشه های گیاه در خاک باقی می‌مانند و بیش از 60 درصد از انرژی، پروتئین‌ها و ویتامین‌های گیاه قابل استفاده نیستند، درصورتی‌که در روش هیدروپونیک، تمام علوفه با مواد مغذی آن مصرف می‌شود. . جالب است که دام و طیور به قسمت ریشه علوفه علاقه بیشتری دارد (به دلیل قند موجود در آن شیرین تر است).

 

2. در کشاورزی سنتی به دلیل آلودگی خاک، آفات و بیماریها، استفاده از سموم کشاورزی لازم است همچنین به دلیل بافر بودن و  وجود کلوئیدها در خاک معمولی، بیش از 70 درصد از کودهای شیمیایی استفاده شده عملاً از تأثیرگذاشتن بر گیاه باز می‌ماند. بنابراین به علت تأثیرگذاری بیشتر، استفاده از کودهای شیمیایی بسیار زیادتر می‌باشد و این موضوع موجب آلودگی بیشتر خاک و سفره‌های زیر زمینی آب می‌شود.

در صورتی‌که در روش هیدروپونیک به هیچ عنوان از کود یا سم استفاده نمی‌شود؛ بنابراین در کشت (علوفه هیدروپونیک pdf)، علوفه کاملاً ارگانیک است و به دلیل زمان بسیار کوتاهی که بذرها به علوفه تبدیل می شوند (حداکثر 5 روز)، نیازی به کود شیمیایی نیست.

 

3. در کشت خاکی، غنی‌سازی مستقیم علوفه تولید شده در خاک امکان‌پذیر نیست، اما در شیوه هیدروپونیک، توانایی تولید علوفه غنی شده  وجود دارد. به عنوان مثال، برای بذرهایی که کمبود روی دارند، می‌توان از محلول غنی به روی استفاده کرد.

 

4. در روش کشاورزی با خاک برای تولید علوفه نیاز به زمان خاصی از سال است. اما در روش کشت علوفه هیدروپونیک می‌توان در 365 روزسال، 7 روز هفته، 24 ساعت شبانه روز این محصول را پرورش داد.

 

5. در روش کشت هیدروپونیک، نیازی به ذخیره سازی علوفه و هزینه‌های انبار نیست، زیرا با توجه به مدت کوتاه پرورش علوفه  (5 روز) همیشه به اندازه نیاز علوفه در دسترس است. در صورتی‌که در کشت خاکی، نیاز به انبار کردن علوفه است.

علوفه هیدروپونیک چیست؟

 

لوازم علوفه هیدروپونیک

برای کشت علوفه هیدروپونیک نیاز به تجهیزات خاصی است که در ادامه به آنها می‌پردازیم:

  • سالن کشت  یا گلخانه علوفه هیدروپونیک
  • سینی کشت علوفه هیدروپونیک
  • لوله‌های پلی‌اتیلن برای آبیاری
  • تأسیسات تهویه (فن)
  • مه پاش

همچنین شما می‌توانید با خرید پکیج علوفه هیدروپونیک پارس صنعت به صورت کامل تمامی موارد ذکر شده را با قیمت مناسب خریداری کنید. برای آشنایی بیشتر به ویدئوی زیر توجه کنید.

طرح توجیهی کشت علوفه هیدروپونیک :

در کشت علوفه هیدروپونیک، بذر در محیطی کنترل شده پرورش داده می‌شود. خوراک نهایی برای دام به‌صورت تقریبی 18% پروتئین، 34% کلسیم، و 12% ماده خشک وبا قابلیت هضم 85 الی 98% و دارای حداقل 3200 کیلوکالری انرژی متابولیک در هر کیلوگرم است.
علوفه هیدروپونیک یک خوراک عالی برای چهارپایانی مانند گاو، گوسفند، شتر، بز، اسب، الاغ است و باتوجه‌به ارزش غذایی بالایش برای طیوری مانند مرغ، خروس، اردک، بوقلمون و شترمرغ نیز مصرف زیادی دارد.

کشت علوفه هیدروپونیک توجیه زیادی دارد. به‌عنوان‌مثال در فضایی با مساحت 100 مترمربع می‌توان روزانه یک تن علوفه تازه پرورش داد. این مقدار در کشت خاکی نیاز به زمینی با مساحت 30 هکتار دارد.

علاوه بر موارد ذکر شده تغییراتی در محصولات دامی نیز به مفید بودن کشت علوفه هیدروپونیک دلالت دارد. امعا و احشای حیوانات ذبح شده‌ای که از علوفه هیدروپونیک تعلیف می‌شوند از کیفیت بالایی برخوردار است. همچنین مقدار محصولاتی مانند گوشت 50%، دنبه 19% نسبت به دامی که از علوفه خشک تغذیه می‌کند بیشتر شده است.

آموزش کشت علوفه هیدروپونیک:

برای شروع کشت علوفه هیدروپونیک لازم است که در ابتدا به موارد زیر توجه کنید:

  • برآورد هزینه خرید و یا اجاره زمین ( هزینه اجاره و یا خرید کانکس کشت علوفه هیدروپونیک)
  • برآورد مجهز سازی سالن
  • برآورد تأسیسات تهویه‌ای و گرمایشی
  • برآورد هزینه‌های آب، برق و سوخت برای گرمادهی
  • برآورد دستمزد نیروی انسانی

تمامی موارد عنوان شده و بسیاری موارد دیگر که برای و شروع کشت علوفه هیدروپونیک در طرح توجیهی علوفه هیدروپونیک، لازم و ضروری است.

اگر شما نیز مایل به راه‌اندازی کشت علوفه هیدروپونیک هستید و یا چنانچه جزء تولیدکنندگان این محصول هستید، می‌توانید با تماس از مشاوره و راهنمایی  کارشناسان شرکت پارس صنعت استفاده نمایید.

 

 

دانلود طرح توجیهی علوفه هیدروپونیک pdf

Click to rate this post!
[Total: 11 Average: 3.7]

مقالات مرتبط

6 پاسخ

  1. برای استارت تولید و فروش علوفه هیدروپونیک در حد روزانه 5 تن چه مقدار فضا و چه میزان سرمایه نیاز است؟

    1. سلام وقت بخیر دوست عزیز با مراجعه به سایت می توانید اطلاعات کامل و جامع در ارتباط با هزینه های پکیج برداشت علوفه بدست بیاورید

  2. در طرح توجیهی علوفه هیدروپونیک رایگان، تنها 20 کیلوگرم بذر در روز برای تولید یک تن علوفه کافی می‌باشد و هیچ بذری در این روش از بین نمی‌رود.

    این قسمتی از مطلب شماست ک در بالا نوشتین و کاملا اشتباه و غلط است
    20کیلو بذر = 140کیلو علوفه

    1. سلام جناب سعید ممنون از توجه و تذکرتان صحیح میفرمایید هر سینی حدود یک کیلو بذر کمتر میبرد که برای 20 کیلو بذز در 6 برابر حدود ۱۴۰ میشود که احتمالا اشتباه تایپی بوده حتما اصلاح میشود

  3. سلام
    شما گفتید 20 کیلو بذر مساوی است با 1 تن علوفه، مگه میشه، مگه داریم!!!

    1. سلام جناب حمید وقت بخیر و خدا قوت .یک کیلو بذر در شرایط خوب در حدود 7 کیلو علوفه میدهد در نتیجه 20 کیلو بذر در حدود 140 کیلو علوفه به شما میدهد و مطلبی که مطرح کردید کلا اشتباه است و همین طور که فرمودید امکان پذیر تیست ممنون میشم بفرمایید کجا چنین صحبتی مطرح شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *